Instagram Facebook LinkedIn
Széchenyi 2020
blog Nekem bevált!

Nekem bevált!

2023. március. 03.

Nekem bevált!

A következőkben egy-két olyan élményt, tanácsot, gondolatot osztok meg, amelyek közelebb vihetnek téged a céljaid elérésében. Nem szeretnék top ötös, vagy top tízes listát írni, egyszerűen csak leírom azokat a dolgokat, amelyek nekem beváltak. Nem biztos, hogy mindenkinek jó és akár vitatkozni is lehet velük, de hátha van benne olyan gondolat, ami másnál is működik. Jellemzően olyan gondolatok, amelyek a tapasztalataimból fakadnak, de lesz közte olyan is, amit mástól hallottam, vagy olvastam valahol és beépítettem a mindennapjaimba.

Az első, ami talán számomra a legfontosabb, hogy amire gondolsz, az lesz! Lényeges, hogy te irányítsd a gondolataidat és ne a gondolataid téged. A gond és a baj mindig gyorsabban terjed, mint a siker. Így, ha valamiben változást szeretnél elérni, ne keseredj el, ha előszőr a környezeted nem veszi észre azt a változást, amiben fejlődni kezdtél.

Ne foglalkozz mással, hogy ki mit mond, csak tedd azt, amit a szíved diktál. Sokan le akarnak majd beszélni a céljaidról, de ne figyelj rájuk. Miért ne lehetnél pont TE az első, akinek az sikerül?

Állítsd a tehetséged más emberek szolgálatába. (Mert mindenki zseni valamiben!) Keresd elsőként azt, hogyan tudsz segíteni másokon és következményként megkapsz mindent (pénz, siker, elismerés stb.)

Mindig azt figyeld, hogy kitől mit tanulhatsz. A legkisebbtől vagy a kezdőtől is és a legtapasztaltabbtól vagy a legöregebbtől is ugyanúgy tanulhatsz. Mindeközben azonban légy önmagad!

Ne a tökéletességre törekedj, hanem a tökéletesség felé, mert a tökéletességre törekvés állandó kudarcélményt jelent. Ha azonban a tökéletesség felé törekszünk, akkor megvan benne a fejlődés öröme.

Érdemes a céloddal kapcsolatos szólásokat és közmondásokat felkutatni, mert évszázadok bölcsességei vannak bennük megfogalmazva, csak már annyira közhellyé váltak, hogy nem is figyelünk rájuk.

Több az elég a soknál! Rohanó világban élünk és a sikert, csillogást hajtja mindenki. Sajnos elfeledkezünk a háláról, pedig napi szinten rengeteg minden van, amiért hálásak lehetünk.

A kudarcot nehezen kezeljük, a sikert pedig nem tudjuk! Alázat szükséges mindkettőhöz, nehéz megtalálni az egyensúlyt.

Kellenek a pofonok! Úgy erősödsz, ha nagy terheket kapsz. A hiba a barátod, abból tanulod a legtöbbet.

 

Vígaszként, ha már nincs erőd:

 

„A fejlődés sosem a csúcsra vezető diadalmenet, hanem minden nehézséget is rejtő kapaszkodó az életút ösvényein.”  

(Fejben dől el? - Bagdy Emőke, Buda László, Kádár Annamária, Pál Ferenc)

Tehát nagyon nehéz a változás és semmit nem kapunk ingyen az élettől.

 

A legvégére a legfontosabb és legnehezebb tanács, ami saját magunkra is vonatkozik. Az önbizalom is abból fakad, hogy mennyire szeretjük magunkat. Ha pedig nincs önbizalmunk, akkor nem hisszük el, hogy képes vagyunk a kitűzött célunkat elérni! Mindenki annyira képes szeretni másokat, amennyire saját magát becsüli, szereti. 

 

"A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
a szeretet nem féltékeny,
nem kérkedik, nem gőgösködik,

5nem tapintatlan, nem keresi a magáét,
haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója,

6nem örül a gonoszságnak, de együtt örül az igazsággal.

7mindent eltűr, mindent elhisz,
mindent remél, mindent elvisel.

8A szeretet nem szűnik meg soha."

(Pál apostol levele a korinthusiakhoz) 

 

vissza