A minap hallottam egy vezető kollégától, hogy „Na delegáltam végre az iroda keresést Julcsinak, mert nagyon untam az ingatlanost. Rengeteget beszélt.”.

Helyes volt a megfogalmazás? Részben. Delegált, hiszen a saját felelősségi körébe tartozó feladatot adta ki. Delegált, hiszen a hierarchiában nem mellette, hanem alatta dolgozót bízta meg az ingatlan keresésével. Ha ugyanez történik egy a hierarchiában mellette dolgozó kollégával, csak megkérte volna, hogy tegye meg helyette. A delegálás tehát olyan feladat átadása, aminek a végső felelőssége a MIÉNK. Hát, hogy miért részben, arról a későbbiekben.

Szeretem, nem szeretem

Hányszor, de hányszor hallom, hogy „Próbálkoztam vele, de sokkal több időt vitt el kijavítani a hibákat…” vagy „Mire elmagyarázom, már kétszer megcsinálom.” vagy „Én is sokat próbálkoztam, mire JÓL meg tudom csinálni – és csak én tudom JÓL„ vagy „Állandóan visszajön járt a kérdéseivel.” vagy (és ez a legjobb, ami már a konklúzió a témában: „Önállótlanok, nem vállalják a felelősséget a beosztottjaim.” Általában ezért nem szeretjük és nem is tesszük.

Ám a valóság inkább az, hogy valamit máshogy kellett volna. Hogyan lehet ezt helyesen, nézzük csak.

A delegálás helyes lépései

 1. Határozzuk meg pontosan, mi az a konkrét feladat, amit delegálhatunk – részben vagy egészben.
 2. Gondoljuk végig mi a cél és milyen eredményt várunk pontosan.
 3. Válasszuk ki azt a megfelelő embert. Nézzük meg elég felkészült-e erre és hogy van-e ideje rá.
 4. Mikor átadjuk, ezeket midenképp beszéljük át: határidő, szükséges erőforrások (emberi, tárgyi), minőségi elvárásainkat, meddig mehet el az önállóságban, hogyan működjünk együtt a továbbiakban (mikor kérdezhet, hol lesznek a sarokpontok, stb).
 5. Ellenőrizzük a megértést!
 6. Ha szükséges, kövessük a munkáját, de csakis a kritikus pontoknál!
 7. A legfontosabb az értékelés. Mindkettőnké. Ami minket illet: megfelelő feladatot delagáltam? A megfelelő embert választottam? Elmondtam mindent, hogy megértse? Ellenőriztem a megértést? Kellően értékeltem?

És még pár fontos mondat…

…AMIT NE DELEGÁLJUNK

 • A teljesítményértékelést, a visszajelzést, az elismerést, a kritikát, a fegyelmi ügyeket.
 • A válsághelyzetben irányítást.
 • A túl magas kompetenciát igénylő feladatokat, ha a kolléga még nem kész rá.
 • A bizalmi ügyeket.
 • A munkatársunk kiválasztását, hiszen mi tudjuk, kivel akarunk együtt dolgozni.
 • A „nem szeretem” munkákat (ha ezt a másik sem szereti). Nos, ezért csak részben. Gondolom, a kolléga végigfutott a fenti pontokon, így helyesen delegált. Ám nekem nem szeretem munkának tűnik. Ha Julcsi kifejezetten szereti a beszédes embereket és a kolléga ezt előre közölte vele, nekem rendben van

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.