Fürkész Holding | Ne feledkezzünk meg a lelki egészségünk védelméről!

Ne feledkezzünk meg a lelki egészségünk védelméről!

Az egészségünk védelme egyre inkább középpontba kerül manapság a felgyorsult világunknak köszönhetően. Amikor az egészség fogalmáról beszélünk lényeges nemcsak a testi, hanem a lelki egészség megvédésére is gondolni.

A testi egészségünk alakulása nagyban meghatározza a pszichés, avagy a lelki egészségünk milyenségét, és természetesen ez fordítva is igaz. Mindkét „részünk” állandó kölcsönhatásban van egymással, ezért nem szabad egyiket sem elhanyagolni.

A test és a lélek összefüggését tekintve, a betegségek hátterében pszichés tényezők is állhatnak, gondolhatunk akár egy náthára, vagy akár egy súlyosabb daganatos megbetegedésre is, hiszen az immunrendszer legyengülésének hátterében mélyen gyökerező pszichés folyamatok állhatnak, illetve a környezeti ártalmak is nagyban meghatározzák egy betegség kialakulását.

Természetesen nem törvényszerű, hogy a sok stressz, a depresszív megnyilvánulások, a feszültséggel teli világunk betegségek megjelenéséhez vezethet, hiszen egyéb háttértényezők is jelen kell legyenek (genetikai vulnerabilitás, környezeti tényezők) egy állapot kialakulásához, viszont egy hosszan tartó stresszor, vagy traumatikus események sorozata megbetegítheti a testet is.

Ahhoz, hogy egészséges életmódot érhessünk el, egyre több lehetőség van a kezünkben, amelyekkel nagyban hozzájárulhatunk teljes testi-lelki egészségünk kialakításához.

Fizikai szempontból a megfelelő sportolási formák alkalmazásával, a helyes sokszínű, tápanyagokban gazdag étrend fogyasztásával, rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel, sok folyadékbevitellel máris lépéseket tettünk meg a testi egészségünkért.

Pszichés szempontból a mentális, lelki egészségünkért felelős területeken is érdemes „rendet” tartani, ilyen például a harmonikus környezet kialakítása, megfelelő interperszonális kapcsolatok ápolása, önmagunk elfogadása, hasznos és pihentető rekreációs programok kialakítása, meditáció alkalmazása, hatékony coping - azaz megküzdési stratégiák, technikák fejlesztése, hiszen az egyik külső inger, amely a legjobban megbetegíti az embert az a stressz. Önmagában nem a stressz a felelős a betegségek kialakulásáért, hanem leginkább az, hogy ki hogyan tud megbirkózni vele.

A stressz - megküzdési stratégiák diszfunkcionális működése, vagy hiányossága miatt jöhet létre valamilyen testi tünet, vagy betegségre utaló jel. A helyes megoldási, megküzdési stratégiákon azokat az erőfeszítéseket, tetteket értjük, amelyeket akkor teszünk, ha külső, vagy belső fenyegetettséget érzünk. Fontos, hogy minél szélesebb palettával rendelkezzünk a megküzdési képességeket illetően, hiszen többek között akkor érhetünk el egy teljesebb testi-lelki egyensúlyt.