Instagram Facebook LinkedIn
Széchenyi 2020
blog A született vezető is tanulta valahol

A született vezető is tanulta valahol

2022. március. 17.

A született vezető is tanulta valahol

Sokan úgy gondolják, hogy könnyű a vezetők dolga. Ők azért gondolják így, mert még soha nem próbálták. Embereket vezetni az egyik legnagyobb kihívásokkal járó szakma, amit el lehet képzelni. Ismerned kell magadat és az embereidet, céllal kell rendelkezned, amit folyamatosan frissítesz. De mindez semmit se ér, hiszen kommunikálnod is kell azt, méghozzá úgy, hogy ne csak megértse a csapatod, de azonosulni is tudjon vele, őket is motiválja, hiszen másképp nem fognak lelkesen és hatékonyan dolgozni. Ezen felül nem csak stratégának kell lenned, de vezetőként számos tervezési, szervezési és irányítási feladat is rád hárul. Mivel végső soron minden a te felelősséged, ami a cégedben történik, valójában mindent neked kell végezned, hacsak nincs lehetőséged delegálni. Delegálás. Szép szó! De vajon pontosan tudjuk mit jelent? A delegálás tanulható, nem is olyan bonyolult, de valójában nem az a művészet, hogy jól delegálj, hanem az, hogy tudd: kinek lehet delegálni. Ahhoz pedig az kell, hogy először kineveld azokat az embereket a cégedben, akik képesek és hajlandóak jól elvégezni azt, amit rájuk tervezel bízni… Mindezt úgy, hogy közben a cégedben a jó hangulat, a teremtő légkör, az összetartás és a korábban említett célra tartás is fennmaradjon… Szóval könnyű a vezetők dolga?! ;-)

 

Persze vannak határozott, céltudatos emberek, akikről úgy hírlik, hogy már gyerekként is ez volt rájuk jellemző. Nekik nem is kell tanulni a vezetést? Tapasztalataim szerint nekik érdemes csak igazán tanulni róla. Mert a vezetői attitűd, vérmérséklet, személyiség lehet veleszületett vagy korán elsajátított, de az, hogy ne szabotőrökből álló lázadó-sereg vegyen körül a cégedben és tágabb környezetedben, az pont nem megy magától ilyen temperamentumú ember, mint vezető esetében. Mi lenne, ha ezek az ellenlábasok megfelelő alapozást követően teret kapnának, hogy valóban kipróbálhassák magukat? Mi lenne, ha határozott vezető megfelelően értékelve alkalmazottait fejlődési utat kínálna a számukra? Ráadásul úgy, hogy közben biztos lehet abban: a munka pontosan olyan minőségben készül el, ahogy ő maga végezné el, ha lenne mindenre ideje…

 

Vannak olyan emberek is, akiktől mi sem áll távolabb, minthogy vezetők legyenek. Kerülik azokat a helyzeteket, melyek cseppnyi kockázatot is rejtenek egy konfliktusra. Ők ne legyenek vezetők? Ne tanulják meg, hogyan kell embereket vezetni? Mivel tapasztalatom szerint kizárt, hogy leéljünk úgy egy életet, hogy ne kerüljünk vezetői pozícióba életünk valamely területén, így sokkal jobb döntés egy ilyen személyiséggel rendelkező embernek, ha megtanulja, hogyan tud komfortosan élni a vezetői szerepeiben is. Különösen, ha a sors úgy hozta: nincs választása, vezetnie kell.

 

Évek óta foglalkozom vezetők képzésével, mely fejlesztések több területre koncentrálnak. Az elmúlt két év során megszületett egy új formája ennek a -véleményem szerint- kiemelkedően fontos fejlesztési területnek: az online vezetői tréning.

 

A tréning tematikája négy nap leforgása alatt a vezetői önismeret, vezetői kommunikáció, hatékony vezetés és gyakorlati megélés fejezetein vezeti végig a résztvevőket. Ez az időtartam elégséges, hogy a résztvevők megértsék és megismerjék önmagukat, majd ezt követően a csapatukat alkotó különböző emberek személyiségéhez közelebb kerüljenek. Ezzel növekszik az elfogadás, majd az együttműködés és ezáltal sokkal hatékonyabb vezetőkké válhatnak a rövid idő ellenére is.

 

Az online tréning műfajának fejlesztése során két kihívással foglalkoztunk a leginkább: egyrészt fontos, hogy a személyes jelenlétű tréningek során jól működő, gyakorlati megélést biztosító gyakorlatok álljanak rendelkezésünkre annak ellenére, hogy sok eszköz nem vagy egészen másképp működik online térben, mint a valóságban; másrészt, hogy a napi 8 órás időtartam alatt is végig fenntartható legyen a figyelem.

 

Rengeteg fejlesztő munkát tett bele a Fürkész csapata, hogy ezt a két kihívást feloldja és nyugodtan mondhatom: sikerrel jártunk! Online vezetői tréningünk minden órája izgalmas feladatokat, feladványokat, kérdőíveket, illetve szituációs, avatáros vagy egyéb meglepő gyakorlatokat tartalmaz, amik a megszerzett tudás elmélyítése mellett az érdeklődés folyamatos fenntartását is biztosítják.

 

Öröm a menti.com-os visszajelző kérdőívek összesítését áttekinteni, de még többet jelent a szóbeli elismerés, amiket a tréningek végén kapni szoktak trénerjeink: „csak úgy repült az idő”, „észre se vettem, hogy már el is telt a nap”, „nem gondoltam, hogy így is lehet tanulni”, „30 éves vezetői múlt áll a hátam mögött, nem gondoltam, hogy tanulhatok még valamit, de ez a képzés azon kívül, hogy tematizálta a karrierem során megszerzett tapasztalataimat, új készségekkel is felvértezett”… és még sorolhatnám.

 

Nem szeretnék zsákbamacskát árulni, fárasztó egy-egy online tréningnap, ahogy egy személyes jelenlétű vezetői is az szokott lenni, hiszen koncentrált figyelemmel nézünk magukba, keressük az elakadásainkat vagy berögződéseinket, hogy új megélésekkel, új technikákkal, új módszerekkel helyettesítsük azokat. Ehhez bizony energiát kell fektetni a munkába, sőt még két alkalom között is kell foglalkozni a tanultakkal (régen ezt házi feladatnak csúfolták az iskolában)… ugyanakkor ez az idő és energiabefektetés sokszorosan megtérül. A képzést követően legyünk felkészülve kollégáink visszajelzéseire: „mennyivel könnyebb most együtt dolgozni veled”. „Mi történt, nyaralni voltál?! – Nem csak a Fürkész online vezetői tréningjén vettem részt.” :-D

 

Tarts velünk, próbáld ki te is, hiszen ezzel nem csak a saját életedet teszed jobbá és hatékonyabbá, de a beosztottaid, sőt talán még rajtuk keresztül a családjaik életét is kellemesebbé varázsolhatod!

 

INFORMÁCIÓ ÉS JELENTKEZÉS:

https://fejlodniakarok.hu/helyzetfuggo-vezetesi-technikak-online-kepzes

 

vissza